Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość E WZ-Z-D2-PRZED-01
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2020/2021

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Podstawowa:

1. Brzeziński A., Przedsiębiorczość. Teoria i praktyka, WWZPCz, Częstochowa 2016.

2. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2010.

3. Piecuch T., Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, C.H. Beck, Warszawa 2010.

4. Puto A., Nowodziński P. (red.), Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Przedsiębiorczość, rozwój, strategia, T.1, WWZPCz, Częstochowa 2015.

5. Kościelniak H., Brendzel-Skowera K., Łukasik K. (red.), Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Innowacyjność i przedsiębiorczość. Specjalne strefy ekonomiczne, T.1, WWZPCz, Częstochowa 2018.

6. Skowron-Grabowska B., Brendzel-Skowera K. (red.) Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Przedsiębiorczość akademicka, IT, CSR,. T.3, , WWZPCz, Częstochowa 2015.

7. Tragalski J. (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Wydaw. Difin, Warszawa 2014.

8. Opolski K., Waśnieski K., Biznes plan jak go budować i analizować, CeDeWu, Warszawa 2014.

Uzupełniająca:

9. Duraj J., Papiernik-Wojdera M., Przedsiębiorczość i innowacyjność, Difin, Warszawa 2010.

10. Glinka B., Gudkova S., Przedsiębiorczość, Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2011.

11. Kuciński K. (red.), Przedsiębiorczość a rozwój regionalny w Polsce, Difin, Wwrszawa 2010.

12. Kukowska K., Skolik S., Przedsiębiorczość seniorów w firmach rodzinnych. Studium przypadku, [w:] Firmy rodzinne - problemy poznawcze, (red.) Sułkowski Ł., Marjański A., Społeczna Akademia Nauk, Łódź 2019.

13. Kukowska K., Sieci społeczne w aspekcie przedsiębiorczej osobowości, [w:] Nowe kierunki w zarządzaniu współczesnymi organizacjami, (red.) Skiba Ł., Czarnecka A., SWWZPCz, Częstochowa 2014.

14. Kukowska K., Kapitał społeczny jako determinanta rozwoju przedsiębiorczości, Zeszyty Naukowe Politechniki Częstochowskiej. Zarządzanie, nr 2, Częstochowa 2011.

15. Kukowska K., Przedsiębiorca jako podmiot zarządzania a poziom rozwoju firmy, Człowiek - praca - organizacja. Wymiary socjologiczne, psychologiczne i zarządcze, (red.) Bylok F., Czarnecka A., Słocińska A., WPCz, Częstochowa 2010.

16. Moczydłowska J., Pacewicz I., Przedsiębiorczość, Fosze, Rzeszów 2007.

17. Skrzypek J. T., Biznes plan w 10 krokach: przewodnik od pomysłu do wdrożenia, Wydaw. POLTEXT, Warszawa 2014 .

Efekty uczenia się:

EU1 – Student rozumie znaczenie przedsiębiorczości w zarządzaniu i jej wpływ na funkcjonowanie współczesnej gospodarki.

EU2 – Student potrafi dokonać analizy strategicznej służącej jako podstawowy element rozwoju przedsiębiorczości.

EU3 – Student potrafi wskazać rozwiązania z zakresu innowacji i internacjonalizacji wobec działań podejmowanych przez przedsiębiorstwo.

EU4 – Student posiada umiejętności w zakresie planowania własnego biznesu.

Metody i kryteria oceniania:

SPOSOBY OCENY ( F – FORMUJĄCA, P – PODSUMOWUJĄCA)

F1. Aktywność podczas dyskusji.

F2. Prezentacja wykonanych zadań w grupach.

P1. Pisemne prace projektowe - Biznes Plan.

P2. Egzamin pisemny.

EU 1

2,0-Student nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć związanych z zagadnieniem przedsiębiorczości

3,0-Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia związane z zagadnieniem przedsiębiorczości

4,0-Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia związane z zagadnieniem przedsiębiorczości oraz rozumie znaczenia przedsiębiorczości

5,0-Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia związane z zagadnieniem przedsiębiorczości oraz rozumie znaczenia przedsiębiorczości. Potrafi opisać jej wpływ na tworzenie współczesnej gospodarki

EU 2

2,0-Student nie potrafi oszacować ryzyka związanego z rozwojem przedsiębiorczości

3,0-Student potrafi oszacować ryzyko związane z rozwojem przedsiębiorczości

4,0-Student potrafi oszacować ryzyko związane z rozwojem przedsiębiorczości oraz przeprowadzić analizę strategiczną (SWOT/TOWS)

5,0-Student potrafi oszacować ryzyko związane z rozwojem przedsiębiorczości. Potrafi przeprowadzić analizę strategiczną (SWOT/TOWS) oraz wyciąga wnioski z przyjętej strategii

EU 3

2,0-Student nie zna pojęcia innowacji oraz form ekspansji międzynarodowej

3,0-Student zna pojęcie oraz formy ekspansji międzynarodowej

4,0-Student potrafi scharakteryzować działania innowacyjne oraz opisać formy ekspansji międzynarodowej

5,0-Student potrafi scharakteryzować działania innowacyjne oraz opisać formy ekspansji międzynarodowej. Zna znaczenie innowacji i internacjonalizacji dla rozwoju przedsiębiorstw

EU 4

2,0-Student nie potrafi sporządzić planu własnego biznesu

3,0-Student potrafi sporządzić wstępny plan własnego biznesu.

4,0-Student potrafi sporządzić koncepcję funkcjonowania własnego biznesu

5,0-Student potrafi sporządzić koncepcję funkcjonowania własnego biznesu wraz z analizą uwarunkowań otoczenia zewnętrznego

Zakres tematów:

W1-3 Wprowadzenie do przedmiotu. Przedsiębiorczość, przedsiębiorca (zakres, istotna, rodzaje) oraz proces przedsiębiorczości (zintegrowana koncepcja przedsiębiorczości) 3

W4-6 Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości oraz strategiczne ujęcie przedsiębiorczości (kalkulacja ryzyka, analiza SWOT/TOWS) 3

W7-9 Innowacyjność w perspektywie działań przedsiębiorczych (rozwój gospodarki lokalnej i regionalnej, modelowe ujęcie innowacyjności, układy sieciowe) 3

W10-12 Przedsiębiorczość międzynarodowa (formy ekspansji międzynarodowej, modele przedsiębiorczości międzynarodowej) 3

W13-14 Przedsiębiorstwo na rynku (biznes plan) 2

W15 Podsumowanie zagadnienia przedsiębiorczości (powtórzenie materiału) 1

Metody dydaktyczne:

5. NARZĘDZIA DYDAKTYCZNE

1. Podręczniki i skrypty

2. Sprzęt audiowizualny

3. Studia przypadków

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Katarzyna Kukowska 49/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-4 (2024-07-15)