Mikroekonomia E WZ-BHP-D1-MIK-02
Wykład (WYK)
Semestr letni 2020/2021
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 15 |
Limit miejsc: | (brak limitu) |
Zaliczenie: | Egzamin |
Efekty uczenia się: |
EU 1 – Student analizuje i rozróżnia poszczególne zjawiska i procesy ekonomiczne. EU 2 - Student rozpoznaje, wymienia i rozumie pojęcia związane z mikroekonomią. EU 3 - Student potrafi dokonać wyboru metod badawczych do oceny badanego zjawiska ekonomicznego. EU 4 – Student wykorzystuje znajomość teorii konsumenta i producenta do interpretowania problemów praktyki gospodarczej oraz do oceny racjonalności i determinantów decyzji podejmowanych przez podmioty gospodarcze. EU 5 - Student zna podstawowe formuły i metody obliczeń i wykorzystuje je do rozwiązywania zadań. EU 6 - Student rozumie i interpretuje wyniki rozwiązywanych zadań i potrafi wyciągać wnioski w odniesieniu do praktyki gospodarki rynkowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
SPOSOBY OCENY ( F – FORMUJĄCA, P – PODSUMOWUJĄCA) P2. Egzamin pisemny (wykład). Efekt 1 (ndst) Student nie rozróżnia poszczególnych zjawisk i procesów ekonomicznych. (dst) Student rozróżnia podstawowe zjawiska i procesy ekonomiczne. (db) Student rozróżnia i analizuje większość zjawisk i procesów ekonomicznych. (bdb) Student samodzielnie analizuje i rozróżnia poszczególne zjawiska i procesy ekonomiczne. Efekt 2 (ndst) Student nie rozpoznaje, nie wymienia i nie rozumie pojęć związanych z mikroekonomią. (dst) Student rozpoznaje, wymienia i rozumie podstawowe pojęcia związane z mikroekonomią. (db) Student samodzielnie rozpoznaje, wymienia i rozumie większość pojęć związanych z mikroekonomią. (bdb) Student samodzielnie rozpoznaje, wymienia i rozumie pojęcia związane z mikroekonomią. Efekt 3 (ndst) Student nie potrafi dokonać wyboru metod badawczych do oceny badanego zjawiska ekonomicznego. (dst) Student potrafi dokonać wyboru podstawowych metod badawczych do oceny badanego zjawiska ekonomicznego. (db) Student potrafi dokonać wyboru metod badawczych do oceny większości badanych zjawisk ekonomicznych. (bdb) Student samodzielnie potrafi dokonać wyboru metod badawczych do oceny badanego zjawiska ekonomicznego. Efekt 4 (ndst) Student nie wykorzystuje znajomości teorii konsumenta i producenta do interpretowania problemów praktyki gospodarczej oraz do oceny racjonalności i determinantów decyzji podejmowanych przez podmioty gospodarcze. (dst) Student zna podstawowe zagadnienia teorii konsumenta i producenta oraz interpretuje proste problemy praktyki gospodarczej, potrafi wskazać zasady racjonalności i determinanty decyzji podejmowanych przez podmioty gospodarcze. (db) Student samodzielnie wykorzystuje znajomość teorii konsumenta i producenta oraz interpretuje wybrane problemy praktyki gospodarczej, ocenia racjonalność i determinanty decyzji podejmowanych przez podmioty gospodarcze. (bdb) Student samodzielnie wykorzystuje znajomość teorii konsumenta i producenta do interpretowania problemów praktyki gospodarczej oraz do oceny racjonalności i determinantów decyzji podejmowanych przez podmioty gospodarcze. Efekt 5 (ndst) Student nie zna podstawowych formuł i metod obliczeń i nie wykorzystuje ich do rozwiązywania zadań z zakresu mikroekonomii. (dst)Student zna podstawowe formuły i metody obliczeń i potrafi rozwiązać 50% zadań z zakresu mikroekonomii. (db) Student zna podstawowe formuły i metody obliczeń i potrafi rozwiązać 75% zadań z zakresu mikroekonomii. (bdb) Student zna podstawowe formuły i metody obliczeń i samodzielnie wykorzystuje je do rozwiązywania zadań z zakresu mikroekonomii. Efekt 6 (ndst) Student nie rozumie i nie interpretuje wyników rozwiązywanych zadań i nie potrafi wyciągać wniosków w odniesieniu do praktyki gospodarki rynkowej. (dst) Student rozumie i samodzielnie interpretuje wyniki 50% rozwiązywanych zadań i potrafi wyciągać wnioski w odniesieniu do praktyki gospodarki rynkowej. (db) Student rozumie i samodzielnie interpretuje wyniki 75% rozwiązywanych zadań i potrafi wyciągać wnioski w odniesieniu do praktyki gospodarki rynkowej. (Bdb)Student rozumie i samodzielnie interpretuje wyniki rozwiązywanych zadań i potrafi wyciągać wnioski w odniesieniu do praktyki gospodarki rynkowej. |
Zakres tematów: |
1 - Podstawowe kategorie ekonomiczne (definicja ekonomii, mikroekonomii, pojęcia ekonomii pozytywnej, normatywnej). Główne nurty ekonomiczne. Proces gospodarowania (potrzeby, produkcja, podział, wymiana, konsumpcja). Czynniki produkcji (praca, ziemia, kapitał). Renta ekonomiczna. 1h W 2 - Ograniczoność zasobów a decyzje ekonomiczne (problem rzadkości zasobów i technologii, alokacja zasobów, krzywa możliwości produkcyjnych, koszt alternatywny). Racjonalność gospodarcza (racjonalność rzeczywista i proceduralna). Konieczność dokonywania wyborów, korzyści i koszty. Zasada optymalizacji decyzji. 1h W 3 - Ogólna charakterystyka gospodarki rynkowej (wymiana i rynek, mechanizm rynkowy, model gospodarki rynkowej, gospodarka mieszana). Elementy rynku: popyt, podaż, cena. Zachowanie organizacji na rynku. Organizacje w budowaniu dobrobytu społecznego. 1h W 4 - Popyt, prawo popytu, czynniki wpływające na rozmiary popytu: dochody konsumentów, gusty i preferencje, substytuty i dobra komplementarne, przewidywanie cen relatywnych, liczba ludności, efekty naśladownictwa i demonstracji. 1h W 5 - Podaż, prawo podaży, czynniki wpływające na rozmiary podaży: ceny czynników produkcji, technologia, podatki i subsydia, przewidywanie cen, ilość przedsiębiorstw w gałęzi. 1h W 6 - Cena równowagi - model statyczny (równowaga rynkowa przypadki szczególne, równowaga rynkowa w praktyce, równowaga rynkowa - statyka porównawcza). 1h W 7 - Cena równowagi - model dynamiczny (o wahaniach: tłumionych, wybuchowych, doskonałych). 1h W 8 - Elastyczność cenowa popytu (pojęcie elastyczności, elastyczność łukowa i punktowa, metody mierzenia elastyczności punktowej, nachylenie krzywej popytu a elastyczność, determinanty elastyczności cenowej popytu: występowanie substytutów, znaczenie dobra w dochodzie konsumenta, czynnik czasu). Elastyczność a przychody przedsiębiorstw. Przychód całkowity, przeciętny i marginalny. Elastyczność mieszana popytu. 1h W 9 - Elastyczność dochodowa popytu. Dobra: normalne i podrzędne, podstawowe i luksusowe. Prawo oraz krzywe Engla. Elastyczność mieszana popytu. Elastyczność cenowa podaży. 1h W 10 - Teoria konsumenta (konsument jako podmiot gospodarujący, użyteczność miarą zadowolenia z konsumpcji, użyteczność całkowita i marginalna, system preferencji konsumenta). 1h W 11 - Teoria konsumenta (krzywa obojętności konsumenta i jej cechy, marginalna stopa substytucji MSS, MSS a nachylenie krzywej obojętności, prawo malejącej MSS, ograniczenia wyboru konsumenta, ograniczenie budżetu, optimum konsumenta, zmiany dochodów konsumenta, zmiany cen dóbr). 1h W 12 - Formy własności przedsiębiorstw (istota i cechy przedsiębiorstwa rynkowego, instytucjonalne formy organizacyjne przedsiębiorstwa). Rodzaje spółek. Funkcjonowanie organizacji non-profit. 1h W 13 - Podstawy decyzji ekonomicznych producenta. Efektywność techniczna i ekonomiczna. Funkcja produkcji w krótkim okresie. Produkt całkowity, przeciętny i marginalny. Prawo malejących przychodów. Teoria produkcji. Funkcja produkcji w długim okresie. Efekty skali produkcji. Izokwanty produkcji. Optimum produkcji. 1h W 14 - Koszty produkcji oraz ich klasyfikacja (znaczenie kosztów produkcji, koszty prywatne i społeczne, alternatywne, rachunkowe i ekonomiczne, koszty w krótkim i długim okresie czasu). Funkcje kosztów produkcji. Koszty: stałe, zmienne, całkowite, marginalne. Koszty produkcji - Zależności KZP-PP oraz KM-PM. Koszty produkcji - prezentacja geometryczna. Próg rentowności (założenia, definicje, próg rentowności ilościowy, wartościowy i procentowy). 1h W 15 – Formy rynku: konkurencja doskonała, konkurencja monopolistyczna, oligopol, monopol. Równowaga na rynku konkurencyjnym i rynku pracy. Wpływ czynników ekonomicznych na bezpieczeństwo instytucji i procesy zarządzania. 1h |
Metody dydaktyczne: |
1. prezentacje – projektor multimedialny 2. studia przypadków 3. ćwiczenia rachunkowe do samodzielnego wykonania i interpretacji 4. artykuły prasowe 5. podręczniki i skrypty |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
(brak danych),
(sala nieznana)
|
Olga Ławińska | 17/ |
|
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.