Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA
Literatura podstawowa:
1.Chluska J., Podstawy rachunkowości, Wydawnictwo WZ PCz, Częstochowa 2016
2.Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wydawnictwo Wydziału Zarządzania P. Cz., Częstochowa 2016
3.Podstawy rachunkowości, B. Nita (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2016.
Literatura uzupełniająca:
1.Szczypa P., Rachunkowość finansowa, CeDeWu, Warszawa 2014
2.Podstawy rachunkowości w teorii praktyce, A. Kamala-Sowińska (red.), Wydawnictwo UE w Poznaniu, Poznań 2015
3.Kokot – Stępień P., Rachunek kosztów jakości instrumentem controllingu w zakresie zarządzania jakością, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia, nr.67 (804), 2014
|
Efekty uczenia się: |
EFEKTY UCZENIA SIĘ
Po zakończeniu procesu uczenia się student:
EU 1 - definiuje podstawowe pojęcia. Wymienia i opisuje zasady obowiązujące w rachunkowości. Posiada umiejętność posługiwania się terminologią stosowaną w rachunkowości i komunikowania się ze służbami finansowo-księgowymi.
EU 2 - klasyfikuje główne składniki majątku i kapitału. Potrafi sporządzić bilans.
EU 3 - zna funkcjonowanie kont księgowych. Posiada umiejętność ewidencjonowania na nich zdarzeń gospodarczych.
EU 4 - Rozróżnia rodzaje (kategorie) kosztów i przychodów przedsiębiorstwa oraz potrafi ustalić wynik finansowy.
|
Zakres tematów: |
W 1-3 Wprowadzenie do przedmiotu. Przedstawienie historycznych uwarunkowań rozwoju rachunkowości na świecie. Charakterystyka podstawowych pojęć i struktury rachunkowości oraz perspektywy jej rozwoju. Zasady rachunkowości. Podstawy prawne polskiej rachunkowości i ich uwarunkowania światowe. 3h
W 4-6 Bilans jako statyczny rachunek majątku i kapitału jednostki gospodarczej. Zdarzenia i operacje gospodarcze. Dokumentacja operacji gospodarczych. 3h
W 7-9 Konstrukcyjny aspekt konta księgowego i zasady funkcjonowania kont
bilansowych. Dzielenie i łączenie kont. Błędy księgowe i metody ich poprawiania. 3h
W 10-12 Pojęcie kosztów i przychodów. Zasady funkcjonowania kont wynikowych. Ewidencja procesu produkcji i sprzedaży. Podstawowe kryteria klasyfikacji kosztów. Układy ewidencyjne kosztów. Elementy i zasady ustalania wyniku finansowego. 3h
W 13-15 Dokumentacja księgowa i zasady oraz techniki prowadzenia ksiąg. Polityka rachunkowości. Wykorzystanie analitycznej funkcji współczesnej rachunkowości. 3h
|