Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZ-Z-Z1-ZMiS-PiRP-05
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: WZ Przedmioty obowiązkowe 5 sem.PMSP
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Sem. zimowy roku 2011/2012" (zakończony)

Okres: 2011-10-01 - 2012-01-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Egzamin - Egzamin
Wykład - zaliczenia lub końcowy przedmiotu

Zajęcia w cyklu "Sem. letni roku 2011/2012" (zakończony)

Okres: 2012-02-20 - 2012-06-15
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Egzamin - Egzamin
Wykład - zaliczenia lub końcowy przedmiotu

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2016-10-03 - 2017-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Puto
Prowadzący grup: Agnieszka Puto
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Sobociński
Prowadzący grup: Maciej Sobociński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-01-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Królik
Prowadzący grup: Ryszard Królik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Omówienie problematyki z zakresu specyfiki zarządzania sektorem małych i średnich przedsiębiorstw.

C2. Przedstawienie istoty i znaczenia sektora małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej.

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk o zarządzaniu, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.

2. Student posiada podstawową wiedzę w zakresie mechanizmów funkcjonowania rynku i zarządzania organizacją.

3. Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu nauk o zarządzaniu.

4. Student zna i rozumie podstawowe metody i techniki zarządzania organizacjami.

5. Student posiada umiejętność rozumienia podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych, w szczególności z zakresu mechanizmów funkcjonowania gospodarki rynkowej, przedsiębiorczości i konkurencyjności przedsiębiorstw.

6. Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk o zarządzaniu, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.

2. Student posiada podstawową wiedzę w zakresie mechanizmów funkcjonowania rynku i zarządzania organizacją.

3. Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu nauk o zarządzaniu.

4. Student zna i rozumie podstawowe metody i techniki zarządzania organizacjami.

5. Student posiada umiejętność rozumienia podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych, w szczególności z zakresu mechanizmów funkcjonowania gospodarki rynkowej, przedsiębiorczości i konkurencyjności przedsiębiorstw.

6. Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Targalski J. (pod red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Dfifin, Warszawa 2014.

2. Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej 2017 (Dz.U. 2016, poz. 1829)

3. Matejun M. (pod red.), Zarządzanie małą i średnią firmą w teorii i ćwiczeniach, difin, Warszawa 2012.

4. Strużycki M., Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Uwarunkowania europejskie, Wyd. Difin, Warszawa 2002

Literatura uzupełniająca:

1. Kunasz M. Przedsiębiorcze zarządzanie w sektorze MSP, Pring Group Daniel Krzanowski, Szczecin 2009.

2. Michalczuk G., Czynniki i narzędzia rozwoju MSP, Wyd. Uniwersytetu

Białostockiego, Białystok 2009.

3. Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. AE im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2003

4. Firmy rodzinne w polskiej gospodarce – szanse i wyzwania, PARP, Warszawa, grudzień 2009

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Królik
Prowadzący grup: Ryszard Królik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Omówienie problematyki z zakresu specyfiki zarządzania sektorem małych i średnich przedsiębiorstw.

C2. Przedstawienie istoty i znaczenia sektora małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej.

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk o zarządzaniu, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.

2. Student posiada podstawową wiedzę w zakresie mechanizmów funkcjonowania rynku i zarządzania organizacją.

3. Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu nauk o zarządzaniu.

4. Student zna i rozumie podstawowe metody i techniki zarządzania organizacjami.

5. Student posiada umiejętność rozumienia podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych, w szczególności z zakresu mechanizmów funkcjonowania gospodarki rynkowej, przedsiębiorczości i konkurencyjności przedsiębiorstw.

6. Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk o zarządzaniu, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.

2. Student posiada podstawową wiedzę w zakresie mechanizmów funkcjonowania rynku i zarządzania organizacją.

3. Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu nauk o zarządzaniu.

4. Student zna i rozumie podstawowe metody i techniki zarządzania organizacjami.

5. Student posiada umiejętność rozumienia podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych, w szczególności z zakresu mechanizmów funkcjonowania gospodarki rynkowej, przedsiębiorczości i konkurencyjności przedsiębiorstw.

6. Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Targalski J. (pod red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Dfifin, Warszawa 2014.

2. Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej 2017 (Dz.U. 2016, poz. 1829)

3. Matejun M. (pod red.), Zarządzanie małą i średnią firmą w teorii i ćwiczeniach, difin, Warszawa 2012.

4. Strużycki M., Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Uwarunkowania europejskie, Wyd. Difin, Warszawa 2002

Literatura uzupełniająca:

1. Kunasz M. Przedsiębiorcze zarządzanie w sektorze MSP, Pring Group Daniel Krzanowski, Szczecin 2009.

2. Michalczuk G., Czynniki i narzędzia rozwoju MSP, Wyd. Uniwersytetu

Białostockiego, Białystok 2009.

3. Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. AE im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2003

4. Firmy rodzinne w polskiej gospodarce – szanse i wyzwania, PARP, Warszawa, grudzień 2009

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Królik
Prowadzący grup: Ryszard Królik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Omówienie problematyki z zakresu specyfiki zarządzania sektorem małych i średnich przedsiębiorstw.

C2. Przedstawienie istoty i znaczenia sektora małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk o zarządzaniu, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.

2. Student posiada podstawową wiedzę w zakresie mechanizmów funkcjonowania rynku i zarządzania organizacją.

3. Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu nauk o zarządzaniu.

4. Student zna i rozumie podstawowe metody i techniki zarządzania organizacjami.

5. Student posiada umiejętność rozumienia podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych, w szczególności z zakresu mechanizmów funkcjonowania gospodarki rynkowej, przedsiębiorczości i konkurencyjności przedsiębiorstw.

6. Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Targalski J. (pod red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Dfifin, Warszawa 2014.

2. Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej 2017 (Dz.U. 2016, poz. 1829)

3. Matejun M. (pod red.), Zarządzanie małą i średnią firmą w teorii i ćwiczeniach, difin, Warszawa 2012.

4. Strużycki M., Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Uwarunkowania europejskie, Wyd. Difin, Warszawa 2002

Literatura uzupełniająca:

1. Kunasz M. Przedsiębiorcze zarządzanie w sektorze MSP, Pring Group Daniel Krzanowski, Szczecin 2009.

2. Michalczuk G., Czynniki i narzędzia rozwoju MSP, Wyd. Uniwersytetu

Białostockiego, Białystok 2009.

3. Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. AE im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2003

4. Firmy rodzinne w polskiej gospodarce – szanse i wyzwania, PARP, Warszawa, grudzień 2009

* Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-01-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Królik
Prowadzący grup: Ryszard Królik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Omówienie problematyki z zakresu specyfiki zarządzania sektorem małych i średnich przedsiębiorstw.

C2. Przedstawienie istoty i znaczenia sektora małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk o zarządzaniu, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.

2. Student posiada podstawową wiedzę w zakresie mechanizmów funkcjonowania rynku i zarządzania organizacją.

3. Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu nauk o zarządzaniu.

4. Student zna i rozumie podstawowe metody i techniki zarządzania organizacjami.

5. Student posiada umiejętność rozumienia podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych, w szczególności z zakresu mechanizmów funkcjonowania gospodarki rynkowej, przedsiębiorczości i konkurencyjności przedsiębiorstw.

6. Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Targalski J. (pod red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Dfifin, Warszawa 2014.

2. Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej 2017 (Dz.U. 2016, poz. 1829)

3. Matejun M. (pod red.), Zarządzanie małą i średnią firmą w teorii i ćwiczeniach, difin, Warszawa 2012.

4. Strużycki M., Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Uwarunkowania europejskie, Wyd. Difin, Warszawa 2002

Literatura uzupełniająca:

1. Kunasz M. Przedsiębiorcze zarządzanie w sektorze MSP, Pring Group Daniel Krzanowski, Szczecin 2009.

2. Michalczuk G., Czynniki i narzędzia rozwoju MSP, Wyd. Uniwersytetu

Białostockiego, Białystok 2009.

3. Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. AE im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2003

4. Firmy rodzinne w polskiej gospodarce – szanse i wyzwania, PARP, Warszawa, grudzień 2009

* Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-2 (2024-03-22)