Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy rachunkowości w przedsiębiorstwach produkcyjnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZ-ZJP-D1-PRPP-02
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy rachunkowości w przedsiębiorstwach produkcyjnych
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: WZ przedmioty obowiązkowe sem.2
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-06-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Patrycja Krawczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami rachunkowości oraz obowiązującymi uregulowaniami prawnymi.

C2. Uświadomienie studentom możliwości, jakie daje system ewidencyjno-informacyjny oraz sprawozdawczość finansowa w pozyskiwaniu informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student posiada podstawową wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego otoczenia.

2. Student potrafi opisać podstawowe zjawiska gospodarcze zachodzące w podmiotach gospodarczych.

3. Student posiada znajomość ogólnych zagadnień dotyczących finansowania działalności przedsiębiorstw i podstaw zarządzania.

4. Student wykazuje umiejętności analitycznego myślenia i interpretacji wyników.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. J. Chluska: Podstawy rachunkowości, wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

2. E. Nowak, Rachunkowość kurs podstawowy, Wyd. PWE, Warszawa, 2016.

3. Podstawy rachunkowości, red. B.Nita, Wyd. UE Wrocław, 2016.

Literatura uzupełniająca:

1. Rachunkowość- zasady i metody, red.nauk. E.Nowak, wyd. PWE, Warszawa 2016

2. Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

3. Rubik J. Ewidencja i rozliczanie kosztów [w:] Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-06-12
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Patrycja Krawczyk
Prowadzący grup: Patrycja Krawczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami rachunkowości oraz obowiązującymi uregulowaniami prawnymi.

C2. Uświadomienie studentom możliwości, jakie daje system ewidencyjno-informacyjny oraz sprawozdawczość finansowa w pozyskiwaniu informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student posiada podstawową wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego otoczenia.

2. Student potrafi opisać podstawowe zjawiska gospodarcze zachodzące w podmiotach gospodarczych.

3. Student posiada znajomość ogólnych zagadnień dotyczących finansowania działalności przedsiębiorstw i podstaw zarządzania.

4. Student wykazuje umiejętności analitycznego myślenia i interpretacji wyników.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. J. Chluska: Podstawy rachunkowości, wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

2. E. Nowak, Rachunkowość kurs podstawowy, Wyd. PWE, Warszawa, 2016.

3. Podstawy rachunkowości, red. B.Nita, Wyd. UE Wrocław, 2016.

Literatura uzupełniająca:

1. Rachunkowość- zasady i metody, red.nauk. E.Nowak, wyd. PWE, Warszawa 2016

2. Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

3. Rubik J. Ewidencja i rozliczanie kosztów [w:] Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-06-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Patrycja Krawczyk
Prowadzący grup: Patrycja Krawczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami rachunkowości oraz obowiązującymi uregulowaniami prawnymi.

C2. Uświadomienie studentom możliwości, jakie daje system ewidencyjno-informacyjny oraz sprawozdawczość finansowa w pozyskiwaniu informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student posiada podstawową wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego otoczenia.

2. Student potrafi opisać podstawowe zjawiska gospodarcze zachodzące w podmiotach gospodarczych.

3. Student posiada znajomość ogólnych zagadnień dotyczących finansowania działalności przedsiębiorstw i podstaw zarządzania.

4. Student wykazuje umiejętności analitycznego myślenia i interpretacji wyników.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. J. Chluska: Podstawy rachunkowości, wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

2. E. Nowak, Rachunkowość kurs podstawowy, Wyd. PWE, Warszawa, 2016.

3. Podstawy rachunkowości, red. B.Nita, Wyd. UE Wrocław, 2016.

Literatura uzupełniająca:

1. Rachunkowość- zasady i metody, red.nauk. E.Nowak, wyd. PWE, Warszawa 2016

2. Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

3. Rubik J. Ewidencja i rozliczanie kosztów [w:] Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)