Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zarządzanie jakością E

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZ-ZJP-D1-ZJ-03
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie jakością E
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: WZ Przedmioty obowiązkowe sem.3
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-01-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Krynke
Prowadzący grup: Marek Krynke, Magdalena Mazur
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury).

C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych.

2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki.

3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych.

4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015.

2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015

3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013.

4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013.

5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015

6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji

Literatura uzupełniająca:

1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013.

2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011.

3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Rosak-Szyrocka
Prowadzący grup: Marta Jagusiak-Kocik, Joanna Rosak-Szyrocka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury).

C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych.

2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki.

3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych.

4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015.

2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015

3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013.

4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013.

5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015

6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji

Literatura uzupełniająca:

1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013.

2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011.

3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Rosak-Szyrocka
Prowadzący grup: Adam Idzikowski, Marta Jagusiak-Kocik, Krzysztof Mielczarek, Joanna Rosak-Szyrocka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury).

C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych.

2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki.

3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych.

4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015.

2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015

3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013.

4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013.

5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015

6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji

Literatura uzupełniająca:

1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013.

2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011.

3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011.

Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-01-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Rosak-Szyrocka
Prowadzący grup: Marta Jagusiak-Kocik, Magdalena Mazur, Krzysztof Mielczarek, Joanna Rosak-Szyrocka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury).

C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych.

2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki.

3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych.

4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015.

2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015

3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013.

4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013.

5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015

6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji

Literatura uzupełniająca:

1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013.

2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011.

3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011.

Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-2 (2024-03-22)