Zarządzanie jakością E
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WZ-ZJP-D1-ZJ-03 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie jakością E |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: |
WZ Przedmioty obowiązkowe sem.3 |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-01-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Krynke | |
Prowadzący grup: | Marek Krynke, Magdalena Mazur | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - zaliczenia lub końcowy przedmiotu Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury). C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych. 2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki. 3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych. 4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015. 2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015 3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013. 4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013. 5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015 6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji Literatura uzupełniająca: 1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013. 2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011. 3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Rosak-Szyrocka | |
Prowadzący grup: | Marta Jagusiak-Kocik, Joanna Rosak-Szyrocka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury). C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych. 2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki. 3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych. 4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015. 2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015 3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013. 4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013. 5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015 6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji Literatura uzupełniająca: 1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013. 2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011. 3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-28 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Rosak-Szyrocka | |
Prowadzący grup: | Adam Idzikowski, Marta Jagusiak-Kocik, Krzysztof Mielczarek, Joanna Rosak-Szyrocka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury). C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych. 2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki. 3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych. 4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015. 2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015 3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013. 4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013. 5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015 6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji Literatura uzupełniająca: 1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013. 2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011. 3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011. Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Rosak-Szyrocka | |
Prowadzący grup: | Marta Jagusiak-Kocik, Magdalena Mazur, Krzysztof Mielczarek, Joanna Rosak-Szyrocka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Poznanie podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz organizacji systemów nadzorowania (systemy, normy, procedury). C2. Wykorzystanie w praktyce instrumentów z zakresu analizy poziomu jakości. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawy przebiegu procesów produkcyjnych. 2. Student posiada wiedzę dotyczącą ogólnego funkcjonowania gospodarki. 3. Student zna podstawy zarządzania w organizacjach systemów produkcyjnych. 4. Student potrafi przeprowadzić obliczenia matematyczne. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Brajer-Marczak Renata. Doskonalenie zarządzania jakością procesów i produktów w organizacjach. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2015. 2. Szczepańska Katarzyna. Zarządzanie jakością: koncepcje, metody, techniki, narzędzia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa : 2015 3. Kolman Romuald. Różne odmiany jakości i ich praktyczne wykorzystanie. Wydawnictwo PLACET, Warszawa : 2013. 4. Hamrol Adam. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 2013. 5. Słowiński Bronisław. Zarządzanie i inżynieria jakości. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin : 2015 6. Ulewicz, R., Ingaldi, M., Klimecka-Tatar, D., Knop, K., Krynke, M., Mazur, M., Mielczarek K., Rosak-Szyrocka J. (2018). Narzędzia jakości w praktyce. Poradnik dla biznesu, Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji Literatura uzupełniająca: 1. Konarzewska-Gubała Ewa. Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław : 2013. 2. Ćwiklicki Marek, Obora Hubert. Wprowadzenie do metod TQM. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków : 2011. 3. Miller Piotr. Systemowe zarządzanie jakością: koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji. Wydawnictwo Difin, Warszawa : 2011. Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.