Zasady księgowania produkcji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WZ-ZJP-D1-ZKP-02 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zasady księgowania produkcji |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami rachunkowości oraz obowiązującymi uregulowaniami prawnymi. C2. Uświadomienie studentom możliwości, jakie daje system ewidencyjno-informacyjny oraz sprawozdawczość finansowa w pozyskiwaniu informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa. |
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student posiada podstawową wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego otoczenia 2. Student potrafi opisać podstawowe zjawiska gospodarcze zachodzące w podmiotach gospodarczych 3. Student posiada znajomość ogólnych zagadnień dotyczących finansowania działalności przedsiębiorstw i podstaw zarządzania 4. Student wykazuje umiejętności analitycznego myślenia i interpretacji wyników. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. J.Chluska: Podstawy rachunkowości, wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016 2. E. Nowak, Rachunkowość kurs podstawowy, Wyd. PWE, Warszawa, 2016 3. Podstawy rachunkowości, red. B.Nita, Wyd. UE Wrocław, 2016 Literatura uzupełniająca: 1. Rachunkowość- zasady i metody, red.nauk. E.Nowak, wyd. PWE, Warszawa 2016 2. Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016 |
Efekty uczenia się: |
EFEKTY EU 1- Definiuje podstawowe pojęcia i zasady rachunkowości przedsiębiorstwa. Posiada umiejętność posługiwania się terminologią stosowaną w rachunkowości i komunikowania się ze służbami finansowo-księgowymi. EU 2- Klasyfikuje i charakteryzuje składniki majątku i kapitału oraz rozróżnia kategorie kosztów i przychodów przedsiębiorstwa. Potrafi sporządzić uproszczony bilans i rachunek zysków i strat oraz wskazać ich podstawowe wartości informacyjne. EU 3- Zna zasady funkcjonowania kont bilansowych i wynikowych. Rozróżnia operacje bilansowe i wynikowe i prawidłowo je księguje. |
Metody i kryteria oceniania: |
SPOSOBY OCENY ( F – FORMUJĄCA, P – PODSUMOWUJĄCA) F1. Aktywność studenta w czasie zajęć F2. Praca w zespołach P1. Kolokwium zaliczeniowe Efekt 1 ndst - Student nie zna definicji oraz podstawowych funkcji i zasad rachunkowości. Nie potrafi określić znaczenia rachunkowości w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa dst - Student potrafi zdefiniować pojęcie rachunkowości oraz posiada wiedzę na temat procesu informacyjnego rachunkowości w przedsiębiorstwie. Zna podstawowe funkcje i zasady rachunkowości w przedsiębiorstwie. db - Student zna nie tylko strukturę i funkcje rachunkowości w przedsiębiorstwie oraz posiada wiedzę na temat procesu informacyjnego rachunkowości, ale również potrafi wymienić i opisać zasady prawidłowej rachunkowości. Potrafi wymienić krajowe i międzynarodowe regulacje prawne rachunkowości. bdb - Student zna strukturę i funkcje rachunkowości w przedsiębiorstwie oraz posiada wiedzę na temat procesu informacyjnego rachunkowości. Potrafi wymienić i opisać zasady prawidłowej rachunkowości oraz potrafi krótko omówić krajowe i międzynarodowe regulacje prawne rachunkowości. Posiada wiedzę na temat dokumentacji księgowej i ksiąg rachunkowych. Efekt 2 ndst - Student nie potrafi wymienić elementów majątku przedsiębiorstwa oraz źródeł jego pochodzenia używając poprawnej terminologii. Nie potrafi zdefiniować pojęcia kosztów i przychodów. Nie zna podstawowych elementów rachunku zysków i strat dst - Student potrafi wymienić elementy majątku przedsiębiorstwa i źródeł jego pochodzenia używając poprawnej terminologii oraz sklasyfikować je w podstawowe grupy. Nie potrafi jednak rozróżnić pojęcia kosztu i wydatku oraz zdefiniować przychodu. Zna podstawowe elementy rachunku zysków i strat db - Student potrafi wymienić i scharakteryzować elementy majątku przedsiębiorstwa i źródeł jego pochodzenia używając poprawnej terminologii. Potrafi rozróżnić pojęcie kosztu i wydatku oraz zdefiniować przychód. Potrafi sporządzić uproszczony bilans i rachunek zysków i strat bdb - Student potrafi biegle wymienić i sklasyfikować elementy majątku i źródeł jego pochodzenia oraz scharakteryzować ich poszczególne grupy. Potrafi nie tylko określić, co jest kosztem, wydatkiem i przychodem ale zna i umie opisać poszczególne grupy kosztów i przychodów. Potrafi sporządzić uproszczony bilans i rachunek zysków i strat i wskazać ich zawartość informacyjną dla przedsiębiorstwa Efekt 3 ndst - Student nie zna budowy i zasad funkcjonowania konta. Nie potrafi dokonać księgowania zgodnie z zasadą podwójnego zapisu. dst - Student posiada podstawową wiedzę na temat konta. Zna zasady funkcjonowania kont bilansowych i wynikowych. Potrafi dokonać prostych księgowań zgodnie z zasadą podwójnego zapisu. Nie potrafi jednak wskazać (wyróżnić, rozróżnić) operacji wynikowych i bilansowych. db - Student nie tylko zna zasady funkcjonowania kont bilansowych i wynikowych ale potrafi również dokonać podziału i łączenia kont. Potrafi dokonać księgowań zgodnie z zasadą podwójnego zapisu z rozróżnieniem operacji bilansowych i wynikowych. bdb - Student zna zasady funkcjonowania kont, ich łączenia i podziału. Potrafi sprawnie dokonać prawidłowych księgowań na kontach ze wskazaniem operacji bilansowych i wynikowych. Zna istotę i pojęcie wyniku finansowego oraz potrafi dokonać księgowego ustalenia wyniku |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-18 - 2019-06-12 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Patrycja Krawczyk | |
Prowadzący grup: | Patrycja Krawczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami rachunkowości oraz obowiązującymi uregulowaniami prawnymi. C2. Uświadomienie studentom możliwości, jakie daje system ewidencyjno-informacyjny oraz sprawozdawczość finansowa w pozyskiwaniu informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student posiada podstawową wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego otoczenia 2. Student potrafi opisać podstawowe zjawiska gospodarcze zachodzące w podmiotach gospodarczych 3. Student posiada znajomość ogólnych zagadnień dotyczących finansowania działalności przedsiębiorstw i podstaw zarządzania 4. Student wykazuje umiejętności analitycznego myślenia i interpretacji wyników. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. J.Chluska: Podstawy rachunkowości, wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016 2. E. Nowak, Rachunkowość kurs podstawowy, Wyd. PWE, Warszawa, 2016 3. Podstawy rachunkowości, red. B.Nita, Wyd. UE Wrocław, 2016 Literatura uzupełniająca: 1. Rachunkowość- zasady i metody, red.nauk. E.Nowak, wyd. PWE, Warszawa 2016 2. Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016 |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.