Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zasady księgowania produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZ-ZJP-D1-ZKP-02
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zasady księgowania produkcji
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami rachunkowości oraz obowiązującymi uregulowaniami prawnymi.

C2. Uświadomienie studentom możliwości, jakie daje system ewidencyjno-informacyjny oraz sprawozdawczość finansowa w pozyskiwaniu informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student posiada podstawową wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego otoczenia

2. Student potrafi opisać podstawowe zjawiska gospodarcze zachodzące w podmiotach gospodarczych

3. Student posiada znajomość ogólnych zagadnień dotyczących finansowania działalności przedsiębiorstw i podstaw zarządzania

4. Student wykazuje umiejętności analitycznego myślenia i interpretacji wyników.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. J.Chluska: Podstawy rachunkowości, wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016

2. E. Nowak, Rachunkowość kurs podstawowy, Wyd. PWE, Warszawa, 2016

3. Podstawy rachunkowości, red. B.Nita, Wyd. UE Wrocław, 2016

Literatura uzupełniająca:

1. Rachunkowość- zasady i metody, red.nauk. E.Nowak, wyd. PWE, Warszawa 2016

2. Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ,

Częstochowa 2016

Efekty uczenia się:

EFEKTY

EU 1- Definiuje podstawowe pojęcia i zasady rachunkowości przedsiębiorstwa. Posiada umiejętność posługiwania się terminologią stosowaną w rachunkowości i komunikowania się ze służbami finansowo-księgowymi.

EU 2- Klasyfikuje i charakteryzuje składniki majątku i kapitału oraz rozróżnia kategorie kosztów i przychodów przedsiębiorstwa. Potrafi sporządzić uproszczony bilans i rachunek zysków i strat oraz wskazać ich podstawowe wartości informacyjne.

EU 3- Zna zasady funkcjonowania kont bilansowych i wynikowych. Rozróżnia operacje bilansowe i wynikowe i prawidłowo je księguje.

Metody i kryteria oceniania:

SPOSOBY OCENY ( F – FORMUJĄCA, P – PODSUMOWUJĄCA)

F1. Aktywność studenta w czasie zajęć

F2. Praca w zespołach

P1. Kolokwium zaliczeniowe

Efekt 1

ndst - Student nie zna definicji oraz podstawowych funkcji i zasad rachunkowości. Nie potrafi określić znaczenia rachunkowości w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa

dst - Student potrafi zdefiniować pojęcie rachunkowości oraz posiada wiedzę na temat procesu informacyjnego rachunkowości w przedsiębiorstwie. Zna podstawowe funkcje i zasady rachunkowości w przedsiębiorstwie.

db - Student zna nie tylko strukturę i funkcje rachunkowości w przedsiębiorstwie oraz posiada wiedzę na temat procesu informacyjnego rachunkowości, ale również potrafi wymienić i opisać zasady prawidłowej rachunkowości. Potrafi wymienić krajowe i międzynarodowe regulacje prawne rachunkowości.

bdb - Student zna strukturę i funkcje rachunkowości w przedsiębiorstwie oraz posiada wiedzę na temat procesu informacyjnego rachunkowości. Potrafi wymienić i opisać zasady prawidłowej rachunkowości oraz potrafi krótko omówić krajowe i międzynarodowe regulacje prawne rachunkowości. Posiada wiedzę na temat dokumentacji księgowej i ksiąg rachunkowych.

Efekt 2

ndst - Student nie potrafi wymienić elementów majątku przedsiębiorstwa oraz źródeł jego pochodzenia używając poprawnej terminologii. Nie potrafi zdefiniować pojęcia kosztów i przychodów. Nie zna podstawowych elementów rachunku zysków i strat

dst - Student potrafi wymienić elementy majątku przedsiębiorstwa i źródeł jego pochodzenia używając poprawnej terminologii oraz sklasyfikować je w podstawowe grupy. Nie potrafi jednak rozróżnić pojęcia kosztu i wydatku oraz zdefiniować przychodu. Zna podstawowe elementy rachunku zysków i strat

db - Student potrafi wymienić i scharakteryzować elementy majątku przedsiębiorstwa i źródeł jego pochodzenia używając poprawnej terminologii. Potrafi rozróżnić pojęcie kosztu i wydatku oraz zdefiniować przychód. Potrafi sporządzić uproszczony bilans i rachunek zysków i strat

bdb - Student potrafi biegle wymienić i sklasyfikować elementy majątku i źródeł jego pochodzenia oraz scharakteryzować ich poszczególne grupy. Potrafi nie tylko określić, co jest kosztem, wydatkiem i przychodem ale zna i umie opisać poszczególne grupy kosztów i przychodów. Potrafi sporządzić uproszczony bilans i rachunek zysków i strat i wskazać ich zawartość informacyjną dla przedsiębiorstwa

Efekt 3

ndst - Student nie zna budowy i zasad funkcjonowania konta. Nie potrafi dokonać księgowania zgodnie z zasadą podwójnego zapisu.

dst - Student posiada podstawową wiedzę na temat konta. Zna zasady funkcjonowania kont bilansowych i wynikowych. Potrafi dokonać prostych księgowań zgodnie z zasadą podwójnego zapisu. Nie potrafi jednak wskazać (wyróżnić, rozróżnić) operacji wynikowych i bilansowych.

db - Student nie tylko zna zasady funkcjonowania kont bilansowych i wynikowych ale potrafi również dokonać podziału i łączenia kont. Potrafi dokonać księgowań zgodnie z zasadą podwójnego zapisu z rozróżnieniem operacji bilansowych i wynikowych.

bdb - Student zna zasady funkcjonowania kont, ich łączenia i podziału. Potrafi sprawnie dokonać prawidłowych księgowań na kontach ze wskazaniem operacji bilansowych i wynikowych. Zna istotę i pojęcie wyniku finansowego oraz potrafi dokonać księgowego ustalenia wyniku

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-06-12
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Patrycja Krawczyk
Prowadzący grup: Patrycja Krawczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami rachunkowości oraz obowiązującymi uregulowaniami prawnymi.

C2. Uświadomienie studentom możliwości, jakie daje system ewidencyjno-informacyjny oraz sprawozdawczość finansowa w pozyskiwaniu informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1. Student posiada podstawową wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego otoczenia

2. Student potrafi opisać podstawowe zjawiska gospodarcze zachodzące w podmiotach gospodarczych

3. Student posiada znajomość ogólnych zagadnień dotyczących finansowania działalności przedsiębiorstw i podstaw zarządzania

4. Student wykazuje umiejętności analitycznego myślenia i interpretacji wyników.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. J.Chluska: Podstawy rachunkowości, wyd. WZ PCZ, Częstochowa 2016

2. E. Nowak, Rachunkowość kurs podstawowy, Wyd. PWE, Warszawa, 2016

3. Podstawy rachunkowości, red. B.Nita, Wyd. UE Wrocław, 2016

Literatura uzupełniająca:

1. Rachunkowość- zasady i metody, red.nauk. E.Nowak, wyd. PWE, Warszawa 2016

2. Rachunkowość finansowa. Podręcznik akademicki, J. Chluska (red.), Wyd. WZ PCZ,

Częstochowa 2016

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-2 (2024-03-22)