Kultura pracy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WZ-BHP-D2-KP-01 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kultura pracy |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: |
WZ BHP Przedmioty obowiązkowe sem. 1 BHP D2 |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2015/2016" (zakończony)
Okres: | 2016-02-22 - 2016-06-17 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | zaliczenia lub końcowy przedmiotu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | zaliczenia lub końcowy przedmiotu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-15 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | zaliczenia lub końcowy przedmiotu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-18 - 2019-06-12 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | zaliczenia lub końcowy przedmiotu | |
Skrócony opis: |
1. CEL PRZEDMIOTU C1. Przedstawienie i omówienie podstawowych pojęć związanych z kulturą pracy (koncepcje teoretyczne, współczesne problemy kultury pracy) ułatwiające zrozumienie społecznego kontekstu szeroko pojmowanej higieny pracy. C2. Kształtowanie umiejętności rozwiązywania niektórych problemów związanych z kulturą pracy w obrębie organizacji. |
|
Pełny opis: |
2. WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student wykazuje znajomość podstawowych pojęć, jak kultura i praca. 2. Student posiada ogólną wiedzę z zakresu kultury pracy w organizacji. |
|
Literatura: |
8. LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA Literatura podstawowa: 1. Filipiak M., Socjologia kultury. Zarys zagadnień, Lublin 1997 2. Milian L., Praca-Osobowość-Kierowanie, Częstochowa 2000 3. Januszek H., Sikora J., Socjologia pracy, Poznań 2000 4. Potencjał pracy przedsiębiorstwa, pod red. M. Gablety, Wyd. AE Wrocław, 2006 5. Metody organizacji i zarządzania. Kształtowanie relacji organizacyjnej, pod red. W. Błaszczyk, PWN, Warszawa, 2008 Literatura uzupełniająca: 1. Juchnowicz M., Sienkiewicz Ł., Jak oceniać pracę ? Wartościowanie stanowisk i kompetencji. Difin, Warszawa, 2006 2. Brilman J., Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania. PWE, 2003 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-06-10 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | zaliczenia lub końcowy przedmiotu | |
Skrócony opis: |
1. CEL PRZEDMIOTU C1. Przedstawienie i omówienie podstawowych pojęć związanych z kulturą pracy (koncepcje teoretyczne, współczesne problemy kultury pracy) ułatwiające zrozumienie społecznego kontekstu szeroko pojmowanej higieny pracy. C2. Kształtowanie umiejętności rozwiązywania niektórych problemów związanych z kulturą pracy w obrębie organizacji. |
|
Pełny opis: |
2. WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student wykazuje znajomość podstawowych pojęć, jak kultura i praca. 2. Student posiada ogólną wiedzę z zakresu kultury pracy w organizacji. |
|
Literatura: |
8. LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA Literatura podstawowa: 1. Filipiak M., Socjologia kultury. Zarys zagadnień, Lublin 1997 2. Milian L., Praca-Osobowość-Kierowanie, Częstochowa 2000 3. Januszek H., Sikora J., Socjologia pracy, Poznań 2000 4. Potencjał pracy przedsiębiorstwa, pod red. M. Gablety, Wyd. AE Wrocław, 2006 5. Metody organizacji i zarządzania. Kształtowanie relacji organizacyjnej, pod red. W. Błaszczyk, PWN, Warszawa, 2008 Literatura uzupełniająca: 1. Juchnowicz M., Sienkiewicz Ł., Jak oceniać pracę ? Wartościowanie stanowisk i kompetencji. Difin, Warszawa, 2006 2. Brilman J., Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania. PWE, 2003 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-06-12 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | zaliczenia lub końcowy przedmiotu | |
Skrócony opis: |
1. CEL PRZEDMIOTU C1. Przedstawienie i omówienie podstawowych pojęć związanych z kulturą pracy (koncepcje teoretyczne, współczesne problemy kultury pracy) ułatwiające zrozumienie społecznego kontekstu szeroko pojmowanej higieny pracy. C2. Kształtowanie umiejętności rozwiązywania niektórych problemów związanych z kulturą pracy w obrębie organizacji. |
|
Pełny opis: |
2. WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student wykazuje znajomość podstawowych pojęć, jak kultura i praca. 2. Student posiada ogólną wiedzę z zakresu kultury pracy w organizacji. |
|
Literatura: |
8. LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA Literatura podstawowa: 1. Filipiak M., Socjologia kultury. Zarys zagadnień, Lublin 1997 2. Milian L., Praca-Osobowość-Kierowanie, Częstochowa 2000 3. Januszek H., Sikora J., Socjologia pracy, Poznań 2000 4. Potencjał pracy przedsiębiorstwa, pod red. M. Gablety, Wyd. AE Wrocław, 2006 5. Metody organizacji i zarządzania. Kształtowanie relacji organizacyjnej, pod red. W. Błaszczyk, PWN, Warszawa, 2008 Literatura uzupełniająca: 1. Juchnowicz M., Sienkiewicz Ł., Jak oceniać pracę ? Wartościowanie stanowisk i kompetencji. Difin, Warszawa, 2006 2. Brilman J., Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania. PWE, 2003 |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.