Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZ-Z-Z2-PZMSP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-06-12
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Pełny opis:

Absolwent specjalności Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem posiada wiedzę teoretyczną i praktyczną z dziedziny zarządzania i przedsiębiorczości dotyczącą zagadnień związanych z innowacyjnością oraz umiejętność interpretacji zależności powstających na styku przedsiębiorczości i innowacji. Posiada wiedzę pozwalającą mu na przeprowadzanie analizy, interpretacji i oceny procesu przedsiębiorczości w różnej skali, oceny wpływu otoczenia na te procesy oraz przygotowania i podejmowania decyzji zarządczych w tym również decyzji strategicznych. Absolwent posiada zdolność efektywnej pracy w zespole, zdolność poszukiwania i wykorzystania wiedzy z zakresu zarządzania wiedzą i informacją w małej firmie oraz identyfikowania możliwości jakie stwarzają inkubatory przedsiębiorczości. Program specjalności kładzie szczególny nacisk na uwarunkowania sukcesu przedsiębiorcy w prowadzeniu i rozwijaniu biznesu rodzinnego.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-06-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 50 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-06-12
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia 30 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Królik
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Zapoznanie studentów z pojęciem przedsiębiorczości w małych i średnich przedsiębiorstwach, jej rodzajami, postawami oraz cechami przedsiębiorczej osoby.

C2. Przedstawienie studentom miejsca przedsiębiorczości we współczesnej działalności gospodarczej z uwzględnieniem zasad działania oraz barier i perspektyw stojących przed małymi i średnimi przedsiębiorstwami.

C3. Celem zajęć jest nabycie przez studentów umiejętności formułowania i wdrażania rozwiązań przedsiębiorczych.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

Student posiada wiedzę z podstaw zarządzania organizacją.

Student dysponuje podstawową wiedzą z zakresu działań przedsiębiorczych.

Student zna techniki twórczego rozwiązywania problemów.

Student posiada umiejętność pracy samodzielnej i w grupie.

Student posiada umiejętności w zakresie prezentacji i uczestnictwa w merytorycznej dyskusji.

Student posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych.

Literatura:

Podstawowa:

Sitkiewicz R., Praktyczne sporządzenie biznesplanu: plan finansowy do biznesplanu opracowany na podstawie arkusza kalkulacyjnego EXCEL , Wyd. Difin, Warszawa 2014.

Williams K., Biznesplan: co trzeba wiedzieć i zrobić, aby stworzyć doskonały plan, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2012.

Hermaniuk T, Biznesplan: pytania i odpowiedzi , Wyd. Difin, Warszawa 2014

Przewodnik przedsiębiorczość akademicka na start: praca zbiorowa / pod red. Jarosławy Grzesiek, Małgorzaty Sołtyńskiej-Rąb. Warszawa : Europejski Fundusz Społeczny, 2012.

Garbacik K., Przedsiębiorczość na czasie, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2012.

Uzupełniająca:

R. B. Mellor, G. Coulton, A. Chick, A. Bifulco, N. Mellor, A. Fisher, Przedsiębiorczość, Wydawnictwo PWE, Warszawa 2011.

B. Szczepańska-Bernaś, Jak napisać poprawny biznesplan, Wydawnictwo Wszechnica Podatkowa S.C., Kraków 2013.

* Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-06-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia 30 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Zapoznanie studentów z pojęciem przedsiębiorczości w małych i średnich przedsiębiorstwach, jej rodzajami, postawami oraz cechami przedsiębiorczej osoby.

C2. Przedstawienie studentom miejsca przedsiębiorczości we współczesnej działalności gospodarczej z uwzględnieniem zasad działania oraz barier i perspektyw stojących przed małymi i średnimi przedsiębiorstwami.

C3. Celem zajęć jest nabycie przez studentów umiejętności formułowania i wdrażania rozwiązań przedsiębiorczych.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

Student posiada wiedzę z podstaw zarządzania organizacją.

Student dysponuje podstawową wiedzą z zakresu działań przedsiębiorczych.

Student zna techniki twórczego rozwiązywania problemów.

Student posiada umiejętność pracy samodzielnej i w grupie.

Student posiada umiejętności w zakresie prezentacji i uczestnictwa w merytorycznej dyskusji.

Student posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych.

Literatura:

Podstawowa:

Sitkiewicz R., Praktyczne sporządzenie biznesplanu: plan finansowy do biznesplanu opracowany na podstawie arkusza kalkulacyjnego EXCEL , Wyd. Difin, Warszawa 2014.

Williams K., Biznesplan: co trzeba wiedzieć i zrobić, aby stworzyć doskonały plan, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2012.

Hermaniuk T, Biznesplan: pytania i odpowiedzi , Wyd. Difin, Warszawa 2014

Przewodnik przedsiębiorczość akademicka na start: praca zbiorowa / pod red. Jarosławy Grzesiek, Małgorzaty Sołtyńskiej-Rąb. Warszawa : Europejski Fundusz Społeczny, 2012.

Garbacik K., Przedsiębiorczość na czasie, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2012.

Uzupełniająca:

R. B. Mellor, G. Coulton, A. Chick, A. Bifulco, N. Mellor, A. Fisher, Przedsiębiorczość, Wydawnictwo PWE, Warszawa 2011.

B. Szczepańska-Bernaś, Jak napisać poprawny biznesplan, Wydawnictwo Wszechnica Podatkowa S.C., Kraków 2013.

* Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia 50 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia 50 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)