Przedsiębiorczość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WZ-ZTS-D1-PRZ-01 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: |
WZ Przedmioty obowiązkowe Zarządzanie w turystyce i sporcie s. 1 |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-01-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iga Kott | |
Prowadzący grup: | Iga Kott | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Zapoznanie studentów z terminologią przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, internacjonalizacji oraz z podstawowymi zagadnieniami rozwoju przedsiębiorstwa w aspekcie strategicznym i procesowym. C2. Wykształcenie umiejętności planowania i tworzenia innowacyjnego przedsiębiorstwa. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawowe pojęcia z zakresu nauki o przedsiębiorstwie. 2. Student zna techniki twórczego rozwiązywania problemów. 3. Student potrafi rozwiązywać zadania typu case study (studia przypadków). 4. Student posiada umiejętności w zakresie prezentacji i uczestnictwa w merytorycznej dyskusji. |
|
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA Podstawowa: 1. Lisowska R., Ropęga J., Przedsiębiorczość i zarządzanie w małej i średniej firmie: teoria i praktyka., Wydaw. Uniwersytetu Łódzkiego, 2016 2. Duraj J., Papiernik-Wojdera M., Przedsiębiorczość i innowacyjność, Difin, Warszawa 2010 3. Kuciński K., Przedsiębiorczość a rozwój regionalny w Polsce, Difin, Warszawa 2010 4. Skrzypek J. T., Biznes plan w 10 krokach: przewodnik od pomysłu do wdrożenia, Wydaw. POLTEXT, Warszawa 2014 Uzupełniająca: 1. Szpakowski M.K., Przedsiębiorczość: zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Wydaw. Knowledge Innovation Center, 2018 2. Kott I., Skibińska W., Turek I., Innowacje produktowe jako wyraz realizacji strategii rozwoju w przedsiębiorstwie, Wydaw. Naukowe Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej, 2015. 3. Skowron-Grabowska B., Brendzel-Skowera K., Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji, T. 3; Wydaw. Wydz. Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, 2015 4. Opolski K., Waśniewski K., Biznes plan jak go budować i analizować, Wydaw. CeDeWu Wydaw. Fachowe, Warszawa 2014 PROWADZĄCY PRZEDMIOT ( IMIĘ, NAZWISKO, ADRES E-MAIL) dr Iga Kott – wykład/ ćwiczenia iga.kott@wz.pcz.pl |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Brzeziński, Paweł Smolnik | |
Prowadzący grup: | Andrzej Brzeziński, Paweł Smolnik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Zapoznanie studentów z terminologią przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, internacjonalizacji oraz z podstawowymi zagadnieniami rozwoju przedsiębiorstwa w aspekcie strategicznym i procesowym. C2. Wykształcenie umiejętności planowania i tworzenia innowacyjnego przedsiębiorstwa. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawowe pojęcia z zakresu nauki o przedsiębiorstwie. 2. Student zna techniki twórczego rozwiązywania problemów. 3. Student potrafi rozwiązywać zadania typu case study (studia przypadków). 4. Student posiada umiejętności w zakresie prezentacji i uczestnictwa w merytorycznej dyskusji. |
|
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA LITERATURA PODSTAWOWA: 1. Brzeziński A., Przedsiębiorczość, Wyd. WZ PCz, Częstochowa 2016, 2. Kurczewska A., Przedsiębiorczość jako proces współdziałania sposobności i intencji przedsiębiorczych, PWE, Warszawa 2013. 3. Bratnicki M., Przedsiębiorczość i przedsiębiorcy współczesnych organizacji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice 2002. 3. Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. 4. Gaweł A., Proces przedsiębiorczy. Tworzenie nowych przedsiębiorstw, Difin, Warszawa 2013. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1.Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2002. 2.Piasecki B. (red.), Ekonomika i zarządzanie małą firmą, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa1998. 3.Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1998. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-28 |
Przejdź do planu
PN CW
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Kempa | |
Prowadzący grup: | Ewa Kempa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Zapoznanie studentów z terminologią przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, internacjonalizacji oraz z podstawowymi zagadnieniami rozwoju przedsiębiorstwa w aspekcie strategicznym i procesowym. C2. Wykształcenie umiejętności planowania i tworzenia innowacyjnego przedsiębiorstwa. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawowe pojęcia z zakresu nauki o przedsiębiorstwie. 2. Student zna techniki twórczego rozwiązywania problemów. 3. Student potrafi rozwiązywać zadania typu case study (studia przypadków). 4. Student posiada umiejętności w zakresie prezentacji i uczestnictwa w merytorycznej dyskusji. |
|
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA: 1. Brzeziński A., Przedsiębiorczość, Wyd. WZ PCz, Częstochowa 2016, 2. Kurczewska A., Przedsiębiorczość jako proces współdziałania sposobności i intencji przedsiębiorczych, PWE, Warszawa 2013. 3. Bratnicki M., Przedsiębiorczość i przedsiębiorcy współczesnych organizacji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice 2002. 3. Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. 4. Gaweł A., Proces przedsiębiorczy. Tworzenie nowych przedsiębiorstw, Difin, Warszawa 2013. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1.Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2002. 2.Piasecki B. (red.), Ekonomika i zarządzanie małą firmą, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa1998. 3.Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1998. * Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CW
WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Kempa | |
Prowadzący grup: | Ewa Kempa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Zapoznanie studentów z terminologią przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, internacjonalizacji oraz z podstawowymi zagadnieniami rozwoju przedsiębiorstwa w aspekcie strategicznym i procesowym. C2. Wykształcenie umiejętności planowania i tworzenia innowacyjnego przedsiębiorstwa. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawowe pojęcia z zakresu nauki o przedsiębiorstwie. 2. Student zna techniki twórczego rozwiązywania problemów. 3. Student potrafi rozwiązywać zadania typu case study (studia przypadków). 4. Student posiada umiejętności w zakresie prezentacji i uczestnictwa w merytorycznej dyskusji. |
|
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA: 1. Brzeziński A., Przedsiębiorczość, Wyd. WZ PCz, Częstochowa 2016, 2. Kurczewska A., Przedsiębiorczość jako proces współdziałania sposobności i intencji przedsiębiorczych, PWE, Warszawa 2013. 3. Bratnicki M., Przedsiębiorczość i przedsiębiorcy współczesnych organizacji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice 2002. 3. Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. 4. Gaweł A., Proces przedsiębiorczy. Tworzenie nowych przedsiębiorstw, Difin, Warszawa 2013. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1.Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2002. 2.Piasecki B. (red.), Ekonomika i zarządzanie małą firmą, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa1998. 3.Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1998. * Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-18 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Kempa | |
Prowadzący grup: | Ewa Kempa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
CEL PRZEDMIOTU C1. Zapoznanie studentów z terminologią przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, internacjonalizacji oraz z podstawowymi zagadnieniami rozwoju przedsiębiorstwa w aspekcie strategicznym i procesowym. C2. Wykształcenie umiejętności planowania i tworzenia innowacyjnego przedsiębiorstwa. |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI 1. Student zna podstawowe pojęcia z zakresu nauki o przedsiębiorstwie. 2. Student zna techniki twórczego rozwiązywania problemów. 3. Student potrafi rozwiązywać zadania typu case study (studia przypadków). 4. Student posiada umiejętności w zakresie prezentacji i uczestnictwa w merytorycznej dyskusji. |
|
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA: 1. Brzeziński A., Przedsiębiorczość, Wyd. WZ PCz, Częstochowa 2016, 2. Kurczewska A., Przedsiębiorczość jako proces współdziałania sposobności i intencji przedsiębiorczych, PWE, Warszawa 2013. 3. Bratnicki M., Przedsiębiorczość i przedsiębiorcy współczesnych organizacji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice 2002. 3. Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. 4. Gaweł A., Proces przedsiębiorczy. Tworzenie nowych przedsiębiorstw, Difin, Warszawa 2013. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1.Safin K., Zarządzanie małą firmą, Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2002. 2.Piasecki B. (red.), Ekonomika i zarządzanie małą firmą, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa1998. 3.Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1998. * Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego. |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.