Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zarządzanie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZ-ZTS-D1-Z-01
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: WZ Przedmioty obowiązkowe Zarządzanie w turystyce i sporcie s. 1
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 6.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-01-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Mrozik
Prowadzący grup: Magdalena Mrozik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych pojęć z zakresu teorii zarządzania, w tym roli menadżera w organizacji.

C2. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych etapów ewolucji nauk o zarządzaniu oraz znaczenia kontekstu społeczno-gospodarczego.

C3. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów teoretycznego i praktycznego znaczenia pojęcia funkcji zarządzania jako podstawowych elementów procesu zarządzania.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1.Wiedza ogólna na temat społeczeństwa, gospodarki oraz funkcjonowania świata organizacji.

2. Umiejętność identyfikacji podstawowych elementów otoczenia organizacji.

3. Podstawowa wiedza historyczna w odniesieniu do procesów społeczno-gospodarczych XX w.

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA

Literatura podstawowa:

1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010

2. Rącka I., Zawadzki J., Podstawy zarządzania, Wydaw. Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, Kalisz 2013

3. Strużycki M., Podstawy zarządzania, Oficyna Wydawnicza. Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2014

4. Koźmiński A.K., Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013

6

5. Kardas J.S., Wójcik-Augustyniak M., Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Środowisko, procesy, systemy, zasoby, Wyd. Difin, Warszawa 2017

6. Mrozik M., Gostkowska-Dźwig S., Problemy rozwoju turystyki społecznej na rynku polskim, [w:] Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Społeczna odpowiedzialność biznesu. Zrównoważony rozwój. Strategie zarządzania. T.2 (red.) Olejniczak-Szuster K., Królik R., Wydawnictwo Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2018

7. Kempa E., Innowacje w turystyce i rekreacji oraz ich wpływ na jakość świadczonych usług, [w:] Zarządzanie organizacją w warunkach różnorodności (red.) Skrzypek E., Wyd. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Ekonomiczny, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Lublin 2018

Literatura uzupełniające:

1. Stabryła A., Podstawy organizacji i zarządzania: podejścia i koncepcje badawcze, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków 2013

2. Podstawy nauki o organizacji. Przedsiębiorstwo jako organizacja gospodarcza (red. nauk.) S. Marek, M. Białasiewicz, PWE, Warszawa 2011

Publikacje dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

PROWADZĄCY PRZEDMIOT ( IMIĘ, NAZWISKO, ADRES E-MAIL)

1. Dr inż. Magdalena Mrozik: email:magdalena.mrozik@wz.pcz.pl wykład, ćwiczenia

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Mrozik, Katarzyna Olejniczak-Szuster
Prowadzący grup: Magdalena Mrozik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych pojęć z zakresu teorii zarządzania, w tym roli menadżera w organizacji.

C2. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych etapów ewolucji nauk o zarządzaniu oraz znaczenia kontekstu społeczno-gospodarczego.

C3. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów teoretycznego i praktycznego znaczenia pojęcia funkcji zarządzania jako podstawowych elementów procesu zarządzania.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1.Wiedza ogólna na temat społeczeństwa, gospodarki oraz funkcjonowania świata organizacji.

2. Umiejętność identyfikacji podstawowych elementów otoczenia organizacji.

3. Podstawowa wiedza historyczna w odniesieniu do procesów społeczno-gospodarczych XX w.

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA

Literatura podstawowa:

1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010

2. Rącka I., Zawadzki J., Podstawy zarządzania, Wydaw. Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, Kalisz 2013

3. Strużycki M., Podstawy zarządzania, Oficyna Wydawnicza. Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2014

4. Koźmiński A.K., Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013

6

5. Kardas J.S., Wójcik-Augustyniak M., Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Środowisko, procesy, systemy, zasoby, Wyd. Difin, Warszawa 2017

6. Mrozik M., Gostkowska-Dźwig S., Problemy rozwoju turystyki społecznej na rynku polskim, [w:] Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Społeczna odpowiedzialność biznesu. Zrównoważony rozwój. Strategie zarządzania. T.2 (red.) Olejniczak-Szuster K., Królik R., Wydawnictwo Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2018

7. Kempa E., Innowacje w turystyce i rekreacji oraz ich wpływ na jakość świadczonych usług, [w:] Zarządzanie organizacją w warunkach różnorodności (red.) Skrzypek E., Wyd. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Ekonomiczny, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Lublin 2018

Literatura uzupełniające:

1. Stabryła A., Podstawy organizacji i zarządzania: podejścia i koncepcje badawcze, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków 2013

2. Podstawy nauki o organizacji. Przedsiębiorstwo jako organizacja gospodarcza (red. nauk.) S. Marek, M. Białasiewicz, PWE, Warszawa 2011

Publikacje dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

PROWADZĄCY PRZEDMIOT ( IMIĘ, NAZWISKO, ADRES E-MAIL)

1. Dr inż. Magdalena Mrozik: email:magdalena.mrozik@wz.pcz.pl wykład, ćwiczenia

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sylwia Gostkowska-Dźwig
Prowadzący grup: Sylwia Gostkowska-Dźwig, Magdalena Mrozik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych pojęć z zakresu teorii zarządzania, w tym roli menadżera w organizacji.

C2. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych etapów ewolucji nauk o zarządzaniu oraz znaczenia kontekstu społeczno-gospodarczego.

C3. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów teoretycznego i praktycznego znaczenia pojęcia funkcji zarządzania jako podstawowych elementów procesu zarządzania.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1.Wiedza ogólna na temat społeczeństwa, gospodarki oraz funkcjonowania świata organizacji.

2. Umiejętność identyfikacji podstawowych elementów otoczenia organizacji.

3. Podstawowa wiedza historyczna w odniesieniu do procesów społeczno-gospodarczych XX w.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010

2. Rącka I., Zawadzki J., Podstawy zarządzania, Wydaw. Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, Kalisz 2013

3. Strużycki M., Podstawy zarządzania, Oficyna Wydawnicza. Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2014

4. Koźmiński A.K., Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013

6

5. Kardas J.S., Wójcik-Augustyniak M., Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Środowisko, procesy, systemy, zasoby, Wyd. Difin, Warszawa 2017

6. Mrozik M., Gostkowska-Dźwig S., Problemy rozwoju turystyki społecznej na rynku polskim, [w:] Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Społeczna odpowiedzialność biznesu. Zrównoważony rozwój. Strategie zarządzania. T.2 (red.) Olejniczak-Szuster K., Królik R., Wydawnictwo Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2018

7. Kempa E., Innowacje w turystyce i rekreacji oraz ich wpływ na jakość świadczonych usług, [w:] Zarządzanie organizacją w warunkach różnorodności (red.) Skrzypek E., Wyd. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Ekonomiczny, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Lublin 2018

Literatura uzupełniające:

1. Stabryła A., Podstawy organizacji i zarządzania: podejścia i koncepcje badawcze, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków 2013

2. Podstawy nauki o organizacji. Przedsiębiorstwo jako organizacja gospodarcza (red. nauk.) S. Marek, M. Białasiewicz, PWE, Warszawa 2011

*Publikacje dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-01-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sylwia Gostkowska-Dźwig
Prowadzący grup: Sylwia Gostkowska-Dźwig
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych pojęć z zakresu teorii zarządzania, w tym roli menadżera w organizacji.

C2. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych etapów ewolucji nauk o zarządzaniu oraz znaczenia kontekstu społeczno-gospodarczego.

C3. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów teoretycznego i praktycznego znaczenia pojęcia funkcji zarządzania jako podstawowych elementów procesu zarządzania.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1.Wiedza ogólna na temat społeczeństwa, gospodarki oraz funkcjonowania świata organizacji.

2. Umiejętność identyfikacji podstawowych elementów otoczenia organizacji.

3. Podstawowa wiedza historyczna w odniesieniu do procesów społeczno-gospodarczych XX w.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010

2. Rącka I., Zawadzki J., Podstawy zarządzania, Wydaw. Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, Kalisz 2013

3. Strużycki M., Podstawy zarządzania, Oficyna Wydawnicza. Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2014

4. Koźmiński A.K., Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013

6

5. Kardas J.S., Wójcik-Augustyniak M., Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Środowisko, procesy, systemy, zasoby, Wyd. Difin, Warszawa 2017

6. Mrozik M., Gostkowska-Dźwig S., Problemy rozwoju turystyki społecznej na rynku polskim, [w:] Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Społeczna odpowiedzialność biznesu. Zrównoważony rozwój. Strategie zarządzania. T.2 (red.) Olejniczak-Szuster K., Królik R., Wydawnictwo Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2018

7. Kempa E., Innowacje w turystyce i rekreacji oraz ich wpływ na jakość świadczonych usług, [w:] Zarządzanie organizacją w warunkach różnorodności (red.) Skrzypek E., Wyd. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Ekonomiczny, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Lublin 2018

Literatura uzupełniające:

1. Stabryła A., Podstawy organizacji i zarządzania: podejścia i koncepcje badawcze, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków 2013

2. Podstawy nauki o organizacji. Przedsiębiorstwo jako organizacja gospodarcza (red. nauk.) S. Marek, M. Białasiewicz, PWE, Warszawa 2011

*Publikacje dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-18
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Tomski
Prowadzący grup: Piotr Tomski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

CEL PRZEDMIOTU

C1. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych pojęć z zakresu teorii zarządzania, w tym roli menadżera w organizacji.

C2. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów podstawowych etapów ewolucji nauk o zarządzaniu oraz znaczenia kontekstu społeczno-gospodarczego.

C3. Wprowadzenie, omówienie i przyswojenie przez studentów teoretycznego i praktycznego znaczenia pojęcia funkcji zarządzania jako podstawowych elementów procesu zarządzania.

Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE W ZAKRESIE WIEDZY, UMIEJĘTNOŚCI I INNYCH KOMPETENCJI

1.Wiedza ogólna na temat społeczeństwa, gospodarki oraz funkcjonowania świata organizacji.

2. Umiejętność identyfikacji podstawowych elementów otoczenia organizacji.

3. Podstawowa wiedza historyczna w odniesieniu do procesów społeczno-gospodarczych XX w.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010

2. Rącka I., Zawadzki J., Podstawy zarządzania, Wydaw. Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, Kalisz 2013

3. Strużycki M., Podstawy zarządzania, Oficyna Wydawnicza. Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2014

4. Koźmiński A.K., Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013

6

5. Kardas J.S., Wójcik-Augustyniak M., Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Środowisko, procesy, systemy, zasoby, Wyd. Difin, Warszawa 2017

6. Mrozik M., Gostkowska-Dźwig S., Problemy rozwoju turystyki społecznej na rynku polskim, [w:] Wyzwania i perspektywy przedsiębiorczej organizacji. Społeczna odpowiedzialność biznesu. Zrównoważony rozwój. Strategie zarządzania. T.2 (red.) Olejniczak-Szuster K., Królik R., Wydawnictwo Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2018

7. Kempa E., Innowacje w turystyce i rekreacji oraz ich wpływ na jakość świadczonych usług, [w:] Zarządzanie organizacją w warunkach różnorodności (red.) Skrzypek E., Wyd. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Ekonomiczny, Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Lublin 2018

Literatura uzupełniające:

1. Stabryła A., Podstawy organizacji i zarządzania: podejścia i koncepcje badawcze, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków 2013

2. Podstawy nauki o organizacji. Przedsiębiorstwo jako organizacja gospodarcza (red. nauk.) S. Marek, M. Białasiewicz, PWE, Warszawa 2011

*Publikacje dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Olejniczak-Szuster, Maciej Sobociński
Prowadzący grup: Katarzyna Olejniczak-Szuster, Piotr Tomski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-4 (2024-07-15)