Transport i logistyka żywieniowa E [WZ-MZ-D1-TLŻ-04]
Semestr letni 2018/2019
Ćwiczenia,
grupa nr 1
Przedmiot: | Transport i logistyka żywieniowa E [WZ-MZ-D1-TLŻ-04] |
Zajęcia: |
Semestr letni 2018/2019 [2018/2019L]
(zakończony)
Ćwiczenia [CW], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 11 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Zaliczenie: | zaliczenia lub końcowy przedmiotu |
Prowadzący: | Ryszard Królik |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Praca pod red. S. Krzyżaniaka i D. Kisperskiej-Moroń: „Logistyka”, ILiM Poznań 2009 2. Ciesielski M: „Instrumenty zarządzania logistycznego”, PWE Warszawa 2006 Literatura uzupełniająca: 1. D. Kisperska-Moroń: Podstawy podejmowania decyzji logistycznych w przedsiębiorstwie, UE Katowice 2010 |
Zakres tematów: |
Forma zajęć – WYKŁADY Liczba godzin W 1 – Wprowadzenie do zagadnień związanych z transportem oraz logistyką, przedstawienie nowoczesnych trendów w tym obszarze 1 W 2 - Analiza podstawowych decyzji w zakresie logistyki zaopatrzenia, określenie optymalnej partii dostawy, kosztów transportu 2 W 3 - Analiza podstawowych decyzji w zakresie logistyki produkcji, wybór obrotu bezpośredniego i pośredniego 2 W 4 - Analiza podstawowych decyzji w zakresie logistyki dystrybucji, liczby dystrybutorów 2 W5 – Kanały dystrybucji dóbr spożywczych 1 W6 – Pośrednicy i metody transportu w łańcuchach dostaw żywności 1 W7 – Logistyczna obsługa klienta dóbr żywnościowych 2 W8 – Znakowanie i identyfikacja towarów żywnościowych 2 W9 – Obrót opakowaniami i zagospodarowanie odpadów 2 Forma zajęć – ĆWICZENIA Cw 1 Wprowadzenie do przedmiotu, wyjaśnienie zasad zaliczania i egzaminu 1 Cw 2 Określenie optymalnej partii dostawy, analiza decyzji z zakresu magazynowania 6 Cw 3 Wybór form obrotu bezpośredniego i pośredniego 6 Cw 4 Decyzje w zakresie wyboru środka transportu 5 Cw 5 Analiza kosztów dystrybucji 5 Cw 6 Logistyczna obsługa klienta 5 Cw 7 Podsumowanie 2 |
Metody dydaktyczne: |
wykład teoretyczny z użyciem środków audiowizualnych, ćwiczenia obliczeniowe |
Metody i kryteria oceniania: |
EK 1 2 Student nie zna podstawowych elementów zarządzania logistycznego i transportu żywności 3 - Student potrafi wymienić , elementy zarządzania logistycznego i transportu żywności 4 - Student potrafi wymienić i opisać elementy zarządzania logistycznego i transportu żywności 5 - Student potrafi wymienić, opisać i wskazać elementy zarządzania logistycznego i transportu żywności EK 2 2 - Student nie potrafi wymienić, scharakteryzować i zastosować narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania 3 - Student potrafi wymienić podstawowe narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania 4 - Student potrafi wymienić i scharakteryzować narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania 5 - Student potrafi wymienić, scharakteryzować i zastosować narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania żywności EK 3 2 - Student nie umie zastosować narzędzia i podejmować decyzje dotyczące złożonych problemów logistycznych 3 - Student umie wymienić narzędzia do podejmowanie decyzji dotyczące złożonych problemów logistycznych 4 - Student umie zastosować narzędzia w decyzjach dotyczących złożonych problemów logistycznych 5 - Student umie zastosować narzędzia i podejmować decyzje dotyczące złożonych problemów logistycznych EK4 2 - Student nie umie wymienić ani zastosować różnorodnych narzędzi dotyczące transportu i logistyki żywności 3 - Student umie wymienić niektóre narzędzia dotyczące transportu i logistyki żywności 4 - Student umie wymienić i zastosować tylko niektóre narzędzia dotyczące transportu i logistyki żywności 5 - Student umie wymienić i zastosować różnorodne narzędzia dotyczące transportu i logistyki żywności |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.