Politechnika Częstochowska - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Transport i logistyka żywieniowa E [WZ-MZ-D1-TLŻ-04] Semestr letni 2018/2019
Ćwiczenia, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Transport i logistyka żywieniowa E [WZ-MZ-D1-TLŻ-04]
Zajęcia: Semestr letni 2018/2019 [2018/2019L] (zakończony)
Ćwiczenia [CW], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 11
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: zaliczenia lub końcowy przedmiotu
Prowadzący: Ryszard Królik
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Praca pod red. S. Krzyżaniaka i D. Kisperskiej-Moroń: „Logistyka”, ILiM Poznań 2009

2. Ciesielski M: „Instrumenty zarządzania logistycznego”, PWE Warszawa 2006

Literatura uzupełniająca:

1. D. Kisperska-Moroń: Podstawy podejmowania decyzji logistycznych w przedsiębiorstwie, UE Katowice 2010

Zakres tematów:

Forma zajęć – WYKŁADY Liczba godzin

W 1 – Wprowadzenie do zagadnień związanych z transportem oraz logistyką, przedstawienie nowoczesnych trendów w tym obszarze 1

W 2 - Analiza podstawowych decyzji w zakresie logistyki zaopatrzenia, określenie optymalnej partii dostawy, kosztów transportu 2

W 3 - Analiza podstawowych decyzji w zakresie logistyki produkcji, wybór obrotu bezpośredniego i pośredniego 2

W 4 - Analiza podstawowych decyzji w zakresie logistyki dystrybucji, liczby dystrybutorów 2

W5 – Kanały dystrybucji dóbr spożywczych 1

W6 – Pośrednicy i metody transportu w łańcuchach dostaw żywności 1

W7 – Logistyczna obsługa klienta dóbr żywnościowych 2

W8 – Znakowanie i identyfikacja towarów żywnościowych 2

W9 – Obrót opakowaniami i zagospodarowanie odpadów 2

Forma zajęć – ĆWICZENIA

Cw 1 Wprowadzenie do przedmiotu, wyjaśnienie zasad zaliczania i egzaminu 1

Cw 2 Określenie optymalnej partii dostawy, analiza decyzji z zakresu magazynowania 6

Cw 3 Wybór form obrotu bezpośredniego i pośredniego 6

Cw 4 Decyzje w zakresie wyboru środka transportu 5

Cw 5 Analiza kosztów dystrybucji 5

Cw 6 Logistyczna obsługa klienta 5

Cw 7 Podsumowanie 2

Metody dydaktyczne:

wykład teoretyczny z użyciem środków audiowizualnych, ćwiczenia obliczeniowe

Metody i kryteria oceniania:

EK 1

2 Student nie zna podstawowych elementów zarządzania logistycznego i transportu żywności

3 - Student potrafi wymienić , elementy zarządzania logistycznego i transportu żywności

4 - Student potrafi wymienić i opisać elementy zarządzania logistycznego i transportu żywności

5 - Student potrafi wymienić, opisać i wskazać elementy zarządzania logistycznego i transportu żywności

EK 2

2 - Student nie potrafi wymienić, scharakteryzować i zastosować narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania

3 - Student potrafi wymienić podstawowe narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania

4 - Student potrafi wymienić i scharakteryzować narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania

5 - Student potrafi wymienić, scharakteryzować i zastosować narzędzia wspomagające przy podejmowaniu decyzji dotyczących transportu i magazynowania żywności

EK 3

2 - Student nie umie zastosować narzędzia i podejmować decyzje dotyczące złożonych problemów logistycznych

3 - Student umie wymienić narzędzia do podejmowanie decyzji dotyczące złożonych problemów logistycznych

4 - Student umie zastosować narzędzia w decyzjach dotyczących złożonych problemów logistycznych

5 - Student umie zastosować narzędzia i podejmować decyzje dotyczące

złożonych problemów logistycznych

EK4

2 - Student nie umie wymienić ani zastosować różnorodnych narzędzi dotyczące transportu i logistyki żywności

3 - Student umie wymienić niektóre narzędzia dotyczące transportu i logistyki żywności

4 - Student umie wymienić i zastosować tylko niektóre narzędzia dotyczące transportu i logistyki żywności

5 - Student umie wymienić i zastosować różnorodne narzędzia dotyczące transportu i logistyki żywności

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Częstochowska.
ul. J.H. Dąbrowskiego 69
42-201 Częstochowa
tel: +48 (34) 3255-211 https://pcz.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-2 (2024-03-22)