Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA I UZUPEŁNIAJĄCA
Literatura podstawowa:
1. Cyfert Sz., Krzakiewicz K., Teoretyczne problemy zarządzania organizacjami, Wyd. UE w Poznaniu, Poznań 2013.
2. ŁobosK., Pypłacz P.,Funkcje i narzędzia zarządzania dla małych i średnich przedsiębiorstw, CeDeWu,Warszawa 2015.
3. Smoląg K.,Miękkie elementy zarządzania w Wirtualnej Organizacji Przestrzeni Pracy, Wyd. Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2016.
4. Griffin R. W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydanie: III. Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa, 2004.
5. Mintzberg H., Zarządzanie, Wydanie: II, Oficyna Ekonomiczna Grupa Wolters Kluwer, Warszawa, 2013.
6. Werpachowski W., Podstawy zarządzania w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2011.
7. Kucęba R., Kulej-Dudek E., Pypłacz P., Smoląg K. (red.),Koncepcje zarządzania współczesnymi organizacjami, Wyd.WZ PCz, Częstochowa 2014.
8. Kulej-Dudek E., Pypłacz P., Smoląg K. (red.),Rozwój i doskonalenie funkcjonowania organizacji. Aspekty teoretyczne i praktyczne, Wyd. PCz, Częstochowa 2014.
Literatura uzupełniająca:
1. Morawski M., Zarządzanie. Kanony i trendy. Wydawca: C.H. Beck, Warszawa, 2010.
2. Smoląg K., Wrzalik A. (red.),Rozwój i doskonalenie funkcjonowania organizacji. Teoretyczne i praktyczne aspekty zarządzania współczesną organizacją, Wyd. WZ PCz, Częstochowa 2016.
3. Dudek D., Pypłacz P., Rozwój i doskonalenie funkcjonowania organizacji. Determinanty rozwoju współczesnych organizacji,Wyd. WZ PCz, Częstochowa 2016.
4. Pypłacz P., Zarządzanie kapitałem organizacyjnym w firmach rodzinnych, [w:] Wybrane zagadnienia zarządzania współczesnymi przedsiębiorstwami (red.) Kiełtyka L., Kobis P., Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2017.
5. Pypłacz P., Innowacje organizacyjne w małych i średnich przedsiębiorstwach – Management Forum, vol. 5, no. 4 2017, s.21-26http://managementforum.ue.wroc.pl/?page_id=8
Publikacje zwarte dostępne w zasobach bibliotecznych Politechniki Częstochowskiej, w przypadku ich braku możliwość wypożyczenia międzybibliotecznego.
|
Metody i kryteria oceniania: |
P2. Egzamin pisemny (w formie testu)
EU1:
2,0 -Student nie potrafi wskazać żadnej metody ani koncepcji związanej
z zarządzaniem przedsiębiorstwem.
3,0 -Student potrafi wybiórczo wskazać metody i koncepcje zarządzania przedsiębiorstwem.
4,0 -Student potrafi wskazać większość metod i koncepcji zarządzania przedsiębiorstwem.
5,0 -Student potrafi wskazać metody i koncepcje zarządzania przedsiębiorstwami oraz potrafi je zinterpretować.
EU2:
2,0 -Student nie zna zasad ani instrumentów zarządzania. Student nie identyfikuje szczebli zarządzania.
3,0 -Student rozpoznaje niektóre zasady oraz instrumenty zarządzania, ale nie potrafi umiejscowić ich w strukturze przedsiębiorstwa.
4,0 -Student rozpoznaje wybrane zasady oraz instrumenty zarządzania i potrafi umiejscowić je w strukturze przedsiębiorstwa.
5,0 -Student rozpoznaje wybrane zasady oraz instrumenty zarządzania
i potrafi przypisać je do odpowiednich szczebli zarządzania.
EU3:
2,0 -Student nie zna podstawowych rodzajów struktur organizacyjnych. Student nie zna elementów otoczenia przedsiębiorstwa.
3,0 -Student zna wybrane struktury organizacyjne, ale nie potrafi odnieść ich do funkcjonujących przedsiębiorstw.
4,0 -Student zna podstawowe struktury organizacyjne przedsiębiorstw i potrafi je odnieść do funkcjonujących przedsiębiorstw.
5,0 -Student potrafi wskazać i scharakteryzować dowolne przedsiębiorstwo ze względu na jego strukturę oraz powiązanie z otoczeniem. zewnętrznym
EU4:
2,0 -Student nie posiada umiejętności praktycznego zastosowania funkcji zarządzania w przedsiębiorstwie.
3,0 -Student potrafi w praktyce zastosować wybiórcze funkcje zarządzania.
4,0 -Student potrafi w praktyce zastosować większość funkcji zarządzania.
5,0 -Student potrafi wskazać praktyczne zastosowania funkcji zarządzania w przedsiębiorstwie oraz zinterpretować je.
|
Zakres tematów: |
W 1 - Zarządzanie, jego istota i znaczenie. Interdyscyplinarność nauk o zarządzaniu-1h
W 2 - Podstawowe nurty teorii zarządzania-1h
W 3- Wprowadzenie do podstawowych funkcji zarządzania. Rodzaje zasobów przedsiębiorstwa-1h
W 4 - Role menedżera w przedsiębiorstwie – interpersonalne, informacyjne, decyzyjne. Umiejętności menedżerskie – techniczne, interpersonalne, koncepcyjne, diagnostyczne i analityczne-1h
W 5 - Otoczenie wewnętrzne i zewnętrzne przedsiębiorstwa-1h
W 6 - Rodzaje planów przedsiębiorstwa – strategiczne, taktyczne, operacyjne. Ramy czasowe planowania. Formułowanie strategii na poziomie przedsiębiorstwa. Strategie konkurencyjne Portera, cykl życia produktu-1h
W 7 - Proces podejmowania decyzji – typy decyzji, warunki podejmowania decyzji-1h
W 8 - Racjonalne i behawioralne spojrzenie na podejmowanie decyzji-1h
W 9 - Organizowanie, struktura organizacyjna, rozpiętość zarządzania-1h
W 10 - Tworzenie struktur przedsiębiorstw w zależności od warunków techniczno-organizacyjnych-1h
W 11 - Organizacja mechanistyczna a organizacja organiczna – cechy charakterystyczne-1h
W 12 - Kierowanie ludźmi – przewodzenie. Wprowadzenie do teorii motywacji i budowy systemu motywacji. Obszary motywowania-1h
W 13 - Style zarządzania. Klasyfikacje stylów zarządzania. Techniki i metody zarządzania-1h
W 14 - Kontrola w przedsiębiorstwie. Etapy procesu kontroli. Obszary kontroli
w przedsiębiorstwie – kontrola zasobów oraz realizowanych przy ich użyciu procesów i działań. Kontrola zewnętrzna wobec przedsiębiorstwa. Cechy skutecznej kontroli w przedsiębiorstwie-1h
W 15 - Wybrane metody zarządzania przedsiębiorstwem - reengineering, benchmarking, outsourcing, zarządzanie czasem-1h
|